با دانشگاه خود آشنا شويد... معرفي دانشگاه صنعتي اصفهان
دانشگاه صنعتي اصفهان : چهلستون دانش و فناوري
دانشگاه صنعتی اصفهان به عنوان یکی از مراکز آموزش عالی ایران، فعالیتهای آموزشی خود را در سال 1356 با پذیرش حدود 800 دانشجو در برخی رشتههای فنی، مهندسی و کشاورزی آغاز نمود و اکنون با گذشت بیش از 40 سال از شروع فعالیتهای آموزشی، این دانشگاه با 14 دانشکده، 8 پژوهشکده و 25 هسته علمی-پژوهشی، یکی از مراکز مهم آکادمیک ایران به شمار میرود،. همجواری با مراکز مهمی نظیر کارخانه ذوب آهن و فولاد و صنایع وابسته به آنها و همچنین مراکز مهم هسته ای کشور، این دانشگاه را در موقعیت استراتژیک دانشگاهی کشور قرار داده است.در حال حاضر بیش از 10000 دانشجو در این دانشگاه به تحصیل اشتغال دارند.
دانشگاه صنعتی اصفهان با برخورداری از کادر هیات علمی فعال و ممتاز و نیز امکانات استثنایی خود، مفتخر است که آموزش را با بهترین کیفیت و استانداردهای بین المللی ارائه نماید، به طوری که فارغ التحصیلان این دانشگاه با کیفیت ممتاز خویش فرصتهای بزرگی برای تصدی مشاغل و مسئولیتهای کلیدی در فضای صنعتی- اقتصادی رو به رشد کشور یافته و در ادامه تحصیلات عالی نیز موفقیت چشمگیری در داخل و خارج از کشور داشته اند.
دانشگاه صنعتی اصفهان به عنوان یکی از مهم ترین مراکز آموزش عالی کشورکه در پایتخت فرهنگ و تمدن ایران و در مهم ترین استان صنعتی کشور واقع شده است، با پشت سرگذاشتن بیش از چهار دهه فعالیت مستمر، موفق و پرثمرآموزشی و پژوهشی و تربیت صد ها تن از برجسته ترین نخبگان علمی، فرهنگی و صنعتی، افتخارات متعددی را در حوزه های مختلف علمی، آموزشی و پژوهشی به جای گذارده است.
این شهر بزرگ علمی آموزشی هم اینک با برخورداري از كادر هيأت علمي فعال و ممتاز و نيز امكانات استثنائي خود، در اغلب رشته های دانشگاهی در حوزه های مختلف فني و مهندسي، كشاورزي، و علوم پايه ودر قالب 14 دانشکده، 8 پژوهشکده و 25 هسته علمی – پژوهشی پذیرای بیش از 11 هزار دانشجو در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری از داخل وخارج از کشور می باشد.
طی سالیان گذشته و درکنار به انجام رساندن صدها پروژه مهم صنعتی و پاسخگویی به نیازهای فناورانه و مبتنی بر دانش نوین صنایع گوناگون داخلی وخارجی، محققان این دانشگاه مهم صنعتی با ارائه مقالات پرتعداد و ارزشمند علمی پژوهشی بین المللی به نقش آفرینی در ارتقاء جایگاه علمی ایران در عرصه تولید علم جهانی پرداختند و به دنبال این امر، دانشگاه صنعتی اصفهان در یک جهش بی سابقه، جایگاهی ارزشمند در مهم ترین رتبه بندی های دانشگاهی بین المللی را تسخیر نمود.
این دانشگاه که در رتبه بندی داخلی پایگاه استنادی علوم جهان اسلام در سال 1389 ودر میان دانشگاه ها و مؤسسات تحقیقاتی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری جایگاه هفتم را به خود اختصاص داده بود، در سال 1390 نیز ضمن ارتقاء بیش از 11 امتیازی، در همین جایگاه قرار گرفت در میان برترین دانشگاه های صنعتی کشور نیز جایگاه چهارم را به خود اختصاص داد.
در رتبه بندی سال 1391 پایگاه علوم استنادی جهان اسلام نیزکه دانشگاه های کشور بر مبنای نوع مأموریت خود رتبه بندی شدند، دانشگاه صنعتی اصفهان با بیش از 8 امتیاز ارتقاء، پس از دانشگاه های صنعتي شريف، امير کبير و علم و صنعت در رده چهارمین دانشگاه برتر صنعتی کشور قرار گرفت.
در رتبه بندی سال 1392 دانشگاه های داخلی پایگاه علوم استنادی جهان اسلام که تیرماه سال جاری اعلام شد، دانشگاه صنعتی اصفهان ضمن ارتقاء 43 امتیازی در این رده بندی، مجدداً و پس از دانشگاه های صنعتی امیرکبیر، صنعتی شریف و علم وصنعت در جایگاه چهارمین دانشگاه صنعتی برتر کشور قرار گرفت.30
حضور همراه با صعود در معتبرترین رتبه بندی جهان
دانشگاه صنعتی اصفهان در سال 2013 شاهد نخستین حضور خود در فهرست 100 دانشگاه برتر آسیا بر مبنای رتبه بندی معتبرترین مؤسسه رتبه بندی دانشگاهی جهان بود. در این رتبه بندی که توسط مؤسسه بین المللی تایمز انجام شد، دانشگاه صنعتی اصفهان با کسب رتبه 95 آسیا به همراه دانشگاه صنعتی شريف بارتبه 42 و دانشگاه علوم پزشکی تهران با رتبه 62 ، سه دانشگاه ایرانی حاضر در فهرست برترین های آسیا بودند.31
پس از این رتبه بندی و در ژوئن 2014 بود که با اعلام رتبه بندی جدید این مؤسسه، دانشگاه صنعتی اصفهان با ارتقاء 10 پله ای، جایگاه 85 آسیا را به خود اختصاص داد.
32
با اعلام سومین رتبه بندی یکصد دانشگاه برتر قاره آسیا در سال 2015 که بر مبنای 13 شاخص در قالب 5 معیار آموزش، پژوهش، استنادات، درآمد صنعتی و وجهه بینالمللی به معرفی دانشگاه های برتر پرداخته بود، این بار دانشگاه صنعتی اصفهان ضمن یک جهش چشمگیر با ارتقاء 24 رتبه ای، جایگاه 61 ام آسیا را به خود اختصاص داد.
در دیگر درخشش دانشگاه صنعتی اصفهان در این رتبه بندی معتبر جهانی با اعلام فهرست یکصد دانشگاه برتر جوان زیر 50 سال قدمت جهان در سال 2014، این دانشگاه با کسب رتبه 92 به همراه دانشگاه صنعتی شریف که در رتبه 27 قرار گرفته بود، تنها دانشگاه های پیشرو ایرانی حاضر در این فهرست اعلام گردیدند.33
پیشتازی دانشگاه صنعتی اصفهان در این رده بندی نیز به همین جا ختم نشد. بر اساس جدیدترین رتبه بندی یکصد دانشگاه برتر با کمتر از 50 سال قدمت جهان مؤسسه تایمز در سال 2015 ، دانشگاه صنعتی اصفهان ضمن کسب جایگاه 63 ام این رتبه بندی، 29 رتبه نسبت به سال گذشته ارتقاء یافت.
درخشش مجدد دانشگاه صنعتی اصفهان در دیگر نوع رتبه بندی این مؤسسه معتبر بین المللی نمایان شد. در این مدل رتبه بندی، مؤسسه بین المللی تایمز با اعلام فهرست 400 دانشگاه برترجهان در دودوره متوالی سال های 2014 و 2015 ، از دانشگاه صنعتی اصفهان و دانشگاه صنعتی شریف به عنوان برترین دانشگاه های ایرانی حاضر در این فهرست یاد کرد.34
در اعلام این رتبه مهم جهانی، رشد کمی وکیفی این دانشگاه در پژوهش، آموزش، جایگاه بین المللی و صنعتی از دلایل اصلی عنوان شد.35
لایدن و قرارگیری دانشگاه صنعتی اصفهان در صدر فهرست برترین دانشگاه های ایران
این نظام رتبه بندی هلندی نیز طی دوسال گذشته از پیشتازی دانشگاه صنعتی اصفهان در عرصه تولید علم ایران ونیز فعالیت های بین المللی این دانشگاه گزارش می نماید.
نتایج گزارش اخیر سال 2015 این مرکز معتبر بین المللی که برای چهارمین دوره متوالی به معرفی برترین دانشگاه های بین المللی پرداخته است نشان می دهد؛ دانشگاه صنعتی اصفهان در صدر فهرست برترین دانشگاه های ایران بر حسب شاخص های مرجعیت علمی و دیپلماسی علمی قرار دارد.
بر این اساس، دانشگاه صنعتی اصفهان به عنوان یکی از 13 دانشگاه ایرانی حاضر در این فهرست، به لحاظ شاخص "مرجعیت علمی" و یا میزان تولیدات علمی که در دسته ۱۰درصد برتر تولیدات علمی دنیا قرار گرفته است با کسب رتبه 440 جهانی به عنوان برترین دانشگاه ایرانی حاضر در این فهرست در سال 2015 معرفی شد.
رتبه 518 سال گذشته (2014) دانشگاه صنعتی اصفهان در این شاخص نشان می دهد، این دانشگاه ضمن ارتقاء چشمگیر 78 رتبه ای، دیگر دانشگاه های برتر ایران را پشت سر گذاشته که دانشگاه صنعتی امیرکبیر با کسب رتبه 442 و دانشگاه صنعتی شریف با کسب رتبه 505 جهانی در رده های بعدی قرار گرفته اند.
در دیگر شاخص این رتبه بندی بین المللی و به لحاظ 50 درصد تولیدات علمی برتر و یا آنچه که تعداد و نسبت انتشارات یک دانشگاه در مقایسه با دیگران در رشته و سال مشابه در زمره 50 درصد پراستنادترین تولیدات علمی قرار گرفته است نامیده می شود، دانشگاه صنعتی اصفهان با کسب رتبه 438 جهانی بعنوان برترین دانشگاه ایرانی این فهرست معرفی شده است.
در این رده بندی، دانشگاه صنعتی شریف با رتبه 509 و دانشگاه علم وصنعت ایران با رتبه 525 رتبه های دوم و سوم برترین دانشگاه های ایرانی این شاخص را به خود اختصاص داده اند.36
همچنین با نگاهی به دیگر شاخص بررسی شده در این نظام رتبه بندی معتبر بین المللی، دانشگاه صنعتی اصفهان در حوزه "دیپلماسی علمی" با کسب رتبه 493 جهانی و ارتقاء 10 پله ای نسبت به رتبه بندی سال 2014 این مؤسسه، در این شاخص نیز عنوان برترین دانشگاه ایران را به خود اختصاص داده است.
در شاخص دیپلماسی علمی، دانشگاه صنعتی شریف با کسب رتبه 550 و دانشگاه تهران با کسب رتبه 576 جهانی، به ترتیب عناوین دومین و سومین دانشگاه برتر ایرانی این شاخص را کسب کرده اند.
همچنین بر اساس اعلام مؤسسه رتبه بندی لایدن، دانشگاه صنعتی اصفهان ضمن قرارگیری در فهرست برترین دانشگاه های ایرانی برخوردار از پراستنادترین تولیدات علمی در سال 2014، از این دانشگاه به عنوان یکی از سه دانشگاه های برتر ایران در این سال یاد شده است. 37
دانشگاه صنعتی اصفهان و پیشتازی در جایگاه وب دانشگاهی
برترین دانشگاه صنعتی شهرستانی کشور و یکی از چند دانشگاه برتر ایران، هموار از پیشتازان رتبه بندی وبومتریک در میان دانشگاه های ایرانی بوده است.
روند روبه رشد جایگاه وب این دانشگاه در رتبه بندی جهانی نشان می دهد دانشگاه صنعتی اصفهان از ژانویه 2011 به بعد وبا یک سیر صعودی قابل توجه، همواره در زمره دانشگاه های پیشرو ایران در رتبه بندی جهانی این مؤسسه بوده است.38
این سیر صعودی وبومتری دانشگاه صنعتی اصفهان، درجایگاه ملی وآسیایی این دانشگاه ممتاز نمایان است. به نحوی که بر اساس گزارش های این مؤسسه، دانشگاه صنعتی اصفهان طی سال های گذشته همواره در میان چند دانشگاه برتر کشور قرار گرفته است.
در مجموع و با عنایت به لزوم توجه بیش از پیش به موضوع رتبه بندی، می توان گفت میزان آشنایی دانشگاه های کشور با شاخص ها و روش های مختلف رتبه بندی و نحوه ارزشیابی آن ها در سطح بین المللی، به برنامه ریزی بهتر و ارتقا رتبه دانشگاه ها کمک خواهد کرد.تحقیقات نشان می دهند که رتبه بندی دانشگاه ها امکان ارزیابی روند پیشرفت آموزشی و پژوهشی دانشگاه ها را فراهم می کند.
از سوی دیگر بهره برداری از اطلاعات مهم روش شناسی رتبه بندی های دانشگاهی به ویژه رتبه بندی های معتبر جهانی و نیز آگاهی از شاخص های رتبه بندی آن ها، ضمن برند سازی و افزایش آگاهی مخاطبان بین المللی از توانمندی ها وظرفیت های علمی داخلی، مهر تأییدی از سوی جامعه علمی جهان بر قدرت علمی و فناوری دانشگاه ها ومراکز آموزش عالی کشور خواهد بود.
از این رو لازم است تا جامعه دانشگاهی کشور به ویژه مدیران نظام آموزش عالی، ضمن توجه بیش از پیش به این موضوع مهم و درحال گسترش بین المللی، برنامه ها و اقدامات خود در حوزه های مختلف آموزش، پژوهش، ارتباط با صنعت، ارتباطات بین المللی و ... را با درنظر گرفت ملزومات این نوع رتبه بندی ها تدوین نمایند.
دانشگاه صنعتي اصفهان در جایگاه چهارم دانشگاه های کشور در رتبه بندی جهانی ISC2021
در رتبه بندی سال 2021 پایگاه استنادی علوم و پایش علم و فناوری(ISC)، دانشگاه صنعتی اصفهان در رده چهارم دانشگاه های برتر کشور و سومین دانشگاه صنعتی برتر ایران قرار گرفت.
بر اساس اعلام مؤسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری(ISC)، رتبه بندی جهانی (ISC world University2021 rankings) اعلام شد كه تعداد دو هزارو 300 دانشگاه از 107 کشور و 6 قاره جهان بررسی و براساس اين گزارش، دانشگاه صنعتي اصفهان با رتبه جهاني (701 تا 800) در رده بندي دانشگاه هاي جهان و سومین دانشگاه برتر صنعتي كشور شناخته شده است.
همچنين از نظرجايگاه، دانشگاه صنعتی اصفهان در بين 51 دانشگاه كشور، رتبه چهارم را به خود اختصاص داده است. بر این اساس دانشگاه های تهران (401-450) در رتبه اول، علوم پزشکی تهران (451-500) در رتبه دوم، دانشگاه های علوم پزشکی شهید بهشتی، صنعتی شریف و تربیت مدرس (601-700) مشترکاً در رتبه سوم قرار دارند. دانشگاه صنعتي اميركبير و دانشگاه صنعتي اصفهان نيز در جايگاه چهارم(800-701) قرار دارند.
اين نظام رتبه بندی جهانی به منظور رتبه بندی دانشگاه های جهان در معیارهای خود، مهمترین مأموریت دانشگاه ها از جمله پژوهش، آموزش، نوآوری و فعالیتهای بین المللی را در نظر میگیرد و بر این اساس دانشگاه ها را مورد سنجش و ارزیابی قرار می دهد. نکته مهم در معیارهای این رتبه بندی آن است که بعد کیفی و کمی پژوهش همزمان با هم مورد بررسی قرار می گیرند.
براساس اين گزارش، دانشگاه هاییکه رتبه بندی آنها در بازه یکسان هستند همگی هم رتبه بوده و ترتیب اسامی ذکر شده در این گزارش مطابق با سامانه رتبه بندی ISC براساس حروف الفبا (به لاتین) است.
مطابق با گزارش پایگاه استنادی علوم جهان اسلام، براساس مأموریتهای دانشگاه ها، تعداد 25 دانشگاه جامع کشور در این رتبه بندی حضور دارند. دانشگاه های جامع حاضر در این رتبه بندی عبارت از: دانشگاه تهران، تربیت مدرس، شیراز، فردوسی مشهد، شهید بهشتی، تبریز، گیلان، یزد، شهید باهنر کرمان، کاشان، اصفهان، بوعلی سینا، رازی، سمنان، کردستان، مازندران، ارومیه، شهید چمران اهواز، شهرکرد، محقق اردبیلی، یاسوج، الزهرا، بین المللی امام خمینی، لرستان و شاهد است.
دانشگاه های صنعتی در نظام رتبه بندي ISC 2021 نیز 9 دانشگاه را شامل مي شود. دانشگاه های صنعتی شریف، صنعتی امیرکبیر، صنعتی اصفهان، علم و صنعت ایران، صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، صنعتی نوشیروانی بابل، صنعتی شاهرود، صنعتی سهند و صنعتی شیراز در این نظام رتبه بندی قرار دارند.
همچنين از دانشگاه های علوم پزشکی 17 دانشگاه حضور داشتند که شامل: دانشگاه های علوم پزشکی تهران، پزشکی شهید بهشتی، پزشکی ایران، پزشکی مشهد، پزشکی اصفهان، پزشکی شیراز، پزشکی تبریز، پزشکی جندی شاپور اهواز، پزشکی کرمانشاه، پزشکی بقیه الله، پزشکی مازندران، پزشکی کرمان، پزشکی کردستان، پزشکی ارومیه، پزشکی لرستان، شهرکرد و پزشکی زاهدان می باشد.
گفتني است هدف از نظام "رتبه بندی جهانی ISC" ايجاد یک بانک اطلاعاتی جامع از داده های دانشگاه های جهان و دانشگاه های ایران است، که با استفاده از آن، میتوان برنامه های کوتاه مدت و بلند مدت برای ارتقای جایگاه دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی کشور را تدوین نمود.